stem
banner
portfolio

Ukendte blander sig i kommunalvalget


Taget fra Politiken, se oprindelige artikel her

Vandbærerne kæmper med toppolitikerne om byrådspladserne ved kommunalvalget. Slaget om pladserne i borgerrepræsentationen står mellem Frank Jensen (S), Pia Allerslev (V), Klaus Bondam (R) , Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og andre velkendte ansigter fra byens politiske arena. Men kampen om sæderne på rådhuset står også mellem et stort antal kandidater, hvis navne figurerer et godt stykke nede på partilisterne - og dermed langt fra den eftertragtede post som borgerrepræsentant.

Lokal ildsjæl vil ind i borgerrepræsentationen
Alligevel arbejder mange af dem ufortrødent videre. Et af kandidaterne er Lartey Lawson, der ihærdigt prøver at få så mange som muligt til at sætte deres kryds ud for hans navn, der står langt nede på Det Radikale Venstres liste. Den 53-årige forsker fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet har gennem flere år været aktiv på Østerbro gennem skolebestyrelsesarbejde på kildevældsskolen og medlemsskab af Østerbro Lokaludvalg.

Satser på personlige stemmer
Han håber, at den lokale indsats gør, at han alligevel kan markere sig i konkurrencen med de etablerede politikere. »Jeg sætter min lid til de personlige stemmer. Jeg har et stort engagement på Østerbro. Mange kender mig«, siger Lartey Lawson. Han indrømmer, at det er hårdt arbejde at komme i kontakt med de vælgere, der gerne skulle overbevises om sætte krydset ved den radikale kandidat.

Møjsommelig valgkampagne
Så Lawson slider fodsåler: Han deler sine løbesedler ud ved byens S-togsstationer, han udnytter de kontakter, han har blandt unge og forældre og i byens indvandrermiljø. Og så taler han. Om sine ønsker om at få bedre skoler i København - skoler, hvor både såkaldt stærke og såkaldt svage forældre mødes om at give børnene den bedste undervisning. Om forslagene til at give byens unge bedre muligheder for at bevæge sig og dyrke sport. Om sine forslag til bedre forhold for byens ældre. »Jeg lægger vægt på at møde folk ansigt til ansigt. Det er benhårdt arbejde«, siger han.

Udnytter lokalkendskab til vagtaler
Når topnavnene toner frem på tv, så går kandidater som Lawson andre veje. Den ghanesisk-fødte mand har blandt andet koncentreret sin kampagne om bydele, hvor der er mange potentielle vælgere fra udlandet. Han har også draget fordel af sine mange forbindelser til unge på Østerbro, som han kender fra sit arbejde med at organisere idrætsmuligheder i bydelen. Når de mødes, stiller han gerne op til en kort valgtale, hvor han prøver at overbevise dem om at vælge ham ind på rådhuset.

Gamle og nye valgmedier
Han bruger facebook og stiller op til valgmøder. »Det er min strategi«, fastslår den 53-årige mand om valgkampen. Han tilføjer, at han modtages positivt, når han står ved for eksempel en station og deler sine løbesedler ud. Mange haster forbi. Men selv de fortravlede er positive, når han får stukket sine løbesedler i næverne på dem.

Skolen vakte politisk arbejde
Egentlig er det hans to døtre, der fik ham til at gå ind i lokalpolitik. De går i den lokale folkeskole - og det åbnede hans øjne for en række problemer, som de københavnske skoler står over for. Han kom i skolebestyrelsen, deltog i lokaludvalget og begyndte at arbejde for bedre forhold før børn og unge i kvarteret, så de blandt andet får mulighed for at dyrke mere idræt.

Sport som støtte
»Vi har jo masser af uformelle sportsaktiviteter, såsom at køre på knallert. Det går fint i Jylland, men ulempen er, at vi ikke har plads i København. Hvorfor ikke indrette baner på tomme grunde?«, spørger han. Ved at få de unge 'indfanget' af sportsaktiviteter, så bliver det lettere at få dem givet små skub i den rigtige retning, forudser Lartey Lawson. »De får noget at være glade for - selv om de ikke klarer sig godt bogligt. Uro i gaderne hæger samme med om vi har engagerede børn«, fastslår han.

Vil samle forældre om folkeskolen
Den radikale kandidat vil motivere svage familier til at støtte børnenes skolegang og stærke forældre til at bakke om om folkeskolen. »De svage forældre skal vi være mere direkte og åbne overfor. Og vi skal i dialog med de stærke forældre«, siger han. Samtidigt skal skolerne ikke længere være et sparemål. »Vi har afskaffet for mange af de små ting, som er med til at gøre det interessant for børnene«, siger Lawson.

To ugers valgarbejde venter
»Hvis vi vil lave om på tingene, må vi være engagerede. Jeg involverer mig samfundsmæssigt i det, der sker omkring mig«, forklarer Østerbro-kandidaten. Den 17. november finder han ud af, om arbejdet har givet ham den eftertragtede plads i Københavns bystyre.

Tilbage